9 Temmuz 2008 Çarşamba

fado


Portekizlilerin dünyaca ünlü müzikleridir fado. çoğu insan belki fadoyu bizim zeybekle, horonla kıyaslayabilir yani bizim için zeybek ya da horon neyse portekizliler içinde fado aynı şeydir diyebilir.
ama asla aynı şey değildir.

fado portekizlilerin bir nevi alınyazısıdır(fad-fate) kaderleridir portekizi bugünlere getiren şeylerden belkide en önemlilerinden biridir fado.

rahmetli amalia rodriguez'in ağlatmadığı bir portekizli asla ve asla bulamazsınız. onların ulusal kimliğidir fado.

fado bazı insanların yanlış olara söylediği gibi asla flamencoya benzemez. İçinde bol miktarda acı vardır. hani bizim adana kebap acı olmadan yenmeyeceği gibi fado da acı olmadan dinlenmez, dinlenemez.

Belki zengin olabilmek belki de yeni yerler keşfetmenin dayanılmaz arzusuyla atlantike açılan portekizli denizcilerin geride bıraktığı mirastır fado.
sahillerde kocalarını bekleyen kadınların kocalarını bir daha göremeyeceklerini bildikleri ve onun ardından yaktıkları ağıttır bir nevi.

Daha önceleri sadece 12 telli portekiz gitarı ile çalınıp söylenen fado, diğer müzik türlerininde geliştiği gibi gelişip çok sesli bir müzik haline gelmiştir. artık piyano, keman hata darbuka ile çalınan fado şarkılarına bile rastlayabilirsiniz. Amalia rodriguez'in bıraktığı miras bugünlere ulaşmıştır.

Hiç yorum yok: